Doktor A. Bülent DEMİR - Bursa Hacamat Ozon ve Sülük Tedavi Kliniği

Astım ve Bronşial hastalıklar

Astım Nedir?

Astım, akciğerlerdeki hava yollarının tahriş olmasına ve iltihaplanmasına (şişmesine) neden olarak nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır.  Normal solunum sırasında, solunum yollarını saran kas bantları gevşer ve hava serbest bir şekilde hareket eder. Bir astım atağı sırasında ise havanın solunum yollarında kolayca hareket etmesini durduran 3 ana değişiklik vardır. Bunlar:

  1. Solunum yollarını çevreleyen kas bantları gerilir ve hava yollarının daralmasına neden olur. Bu olaya bronkospazm denir.
  2. Hava yollarının astarı şişer veya yanık hale gelir.
  3. Hava yollarını kaplayan hücreler normalden daha kalın olan daha fazla mukus üretir ve bu durum hava yollarını tıkar.

Bu 3 faktör bronkospazm, iltihap ve mukus üretimi, nefes almada zorluk, hışırtı ve öksürük gibi semptomlara neden olur. Bazı insanlar için astım büyük problem oluşturmaz.  Ama bazı astım hastaları için ise günlük aktivitelere müdahale eden ve hayati tehlike yaratan astım krizine yol açabilen önemli bir problem olabilir.

Astım Tedavisi

Astım tedavisi için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak erken teşhis bu hastalığın kontrol altında tutulmasını yüksek oranda sağlar. Tedavi evresinde doktor ile hasta arasındaki koordinasyon çok önemlidir. Tedavinin ana amacı semptomları hafifletmektir.

Anti-enflamatuarlar astımı olan çoğu kişi için en önemli ilaçlardır. Anti-enflamatuar ilaçlar, solunum yollarındaki şişliği ve mukus üretimini azaltır. Sonuç olarak, solunum yolları çok daha az hassaslardır ve atakları tetikleyen nedenlere tepki verme olasılığı da daha düşüktür. Bu tarz ilaçların günlük olarak alınması gerekeceği gibi astım kontrolüne başlamadan birkaç hafta önce de alınması gerekebilir. Anti-enflamatuar ilaçlar daha az semptom, daha iyi hava akımı, daha az hassas hava yolu, hava yolu hasarı ve daha az astım krizi ile sonuçlanır.

Bronkodilatörler ise solunum yollarının etrafındaki sıkılaştırıcı kas bantlarını gevşetir. Bu hareket solunum yollarını açar, ciğerlere daha fazla hava girmesini ve solunumun iyileştirilmesini sağlar. Hava yolları açıldığında, mukus daha serbest hareket eder ve hasta daha kolay öksürebilir.  Astım ilaçları çeşitli şekillerde alınabilir. Doktorun vereceği ilaçlar titiz bir şekilde kullanılmalıdır.